Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira...

Slavski kolač

U nastavku sledi recept za slavski kolač, verovatno svi već imate svoj recept a evo i mog recepta. Srećna Vam Slava! Uspešnu pripremu želim.


Potrebni sastojci;

  • 800 g brašna (možda će biti potrebno i više zavisi od brašna)
  • 400 ml mlake vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice šećera
  • 150 ml ulja
  • 40 g svežeg kvasca ili kesica suvog

Za ukrase; brašno, gustin i malo vode (sve stavite odprilike zavisi koliko želite ukrasa testo mora da bude malo tvrđe ne skroz mekano) za lepljenje ukrasa 1 kasika gustina i 1 kašika vode.

Priprema;

Kvasac stavimo sa šećerom i kašikom brašna da nadođe. Kada je kvasac nadošao u posudu u kojoj ćete mešati dodati brašno , ulje , so kvasac sa vodom.Sve sastojke umesiti i ako je potrebno dodati malo vode ili brašna dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo ostaviti da nadođe oko 35 minuta.Dok se testo odmara za to vreme pomesati brasno gustin u istom odnosu i polagano dodavati vodu.Mesiti dokse ne dobije malo tvrđe testo kao fondan odprilike.
Zatim uzimamo dublju šerpu koju premažemo sa malo ulja i pospemo brašno.Nadošlo testo premesiti i odvojiti 5 lopti i 6 malo malo manja od koje ćete napraviti pletenicu.
U šerpu poredjati 4 loptice i u sredinu staviti 5 lopticu.6 lopticu podeliti na 3 dela i od nje napraviti pletenicu i napravljenu pletenicu staviti oko loptica koje smo već poređali u šerpu.Kolač premazati uljem i ostaviti da nadođe nekih 10 minuta dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni. Šerpu prekrijemo alu folijom i dobro zatvorimo i ubacimo u rernu na oko sat vremena. Pred kraj pečenja skloniti foliju i ostaviti da dobije lepu zlatnu boju. Pečen kolač izvaditi iz šerpe i na ispečen kolač ređati prethodno napravljene ukrase koje premažemo smesom od gustina i vode(ta smesa na služi kao lepak da ukrasi stoje na mestu).Zatim kolač pebaciti na neku tepsiju i vratitiu rernu da se ukrasi malo osuše nekih 10 minuta na 180-200 stepeni paziti da ostanu beli ukrasi.I to je to, uživajte.












Коментари

Популарни постови