Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira...

Kruške u crnom vinu

Evo i jednog pravog zimskog recepta, koji sam dugo želeo da probam i evo ga isprobao sam i malo je reći da sam oduševljen. Ovo je jedan od jednostavnih recepata ali u samoj jednostavnosti se krije i čar ovog deserta. Ovaj desert je dokaz da su najjednostavnije stvari nekad i najbolje.U nastavku sledi recept za dve osobe a ako pravit za 4 osobe samo duplirajte sastojke.Uživajte....


Za 2 osobe je potrebno:


  • 2 kruške 
  • 200 ml crnog vina 
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica arome vanile
  • pola kašičice đumbira u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • naribana korica narandže
  • štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • 1 kašika meda
  • 40 g smeđeg šećera
  • pola kašičice brašna (za zgušnjavanje vina) za dekoraciju šlag 

Priprema:

U manjoj šerpi pomešati vodu, vino, šećer, limunovu i narandžinu koricu,vanilu, djumbir, med, šećer,karanfilić i cimet i ostaviti da provri.Kruške oljuštiti i ostaviti ih cele sa peteljkom odrezati mali deo dna kako bi lepo stajale i nožem izdubiti koštice.Kruške ubaciti u vino i kuvati na srednje jakoj vatri 10-20 minuta zavisi koliko su zrele (treba da ostanu cele tj. da zadrže oblik).Povremeno ih okrenite, moraju biti potopljene kako biravnomerno poprimile boju.Kada su kruške gotove prebaciti ih na tanjir i iz vina izvaditi cimet, karanfilić i korice limuna i narandže. Pola vina prebacite u neku šolju a ostatak kuvati na jakoj vatri dok se ne reducira u sirup.Ja nisam imao toliko  vremena pa sam u mal tog vina koje je ostalo sa strane dodao pola kašičice brašna i malo zakuvao.Sirup skloniti sa šporeta i ako je je previše gusto dodati ostatak preostalog vina ali malo po malo dok se ne dobije tečan sirup.Na tanjir za serviranje poslužiti po jednu krušku i preliti sa sirupom  i servirati uz malo šlaga.






Коментари

Постави коментар

Популарни постови