Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira...

Slađin hleb

I posle par dana kuckam novi post i to recept za hleb.Ovo je hleb moje mame bukvalno hleb mog detinjstva.To je miris koji i dan danas pamtim kada se kućom širi miris toplog hleba, mislim da ništa ne može da zameni taj miris .Šta god da nam je spremala moja mama je spremala sa ljubavlju možda je u tome i tajna njene kuhinje, od nje sam i naučio dosta toga tako da su i moja jela začinjena bezuslovnom ljubavlju u tome i jeste uspeh.Ovo je toliko jednostavan i malo neobičan hleb ali videćete i u čemu je fora.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mlake vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika sirćeta
  • kesica kvasca

Priprema:

Sve sastojke pomešati i zamesiti testo dodati brašno ako je potrebno dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke.Mesiti oko 10 min.Testo ostaviti na toplom da naraste 1,5 h. Kada je testo naraslo razviti ga i  urolati kao štrudlu. Testo staviti u pleh i  izrezati veknu na nekoliko delova i ostaviti da malo odmori oko 20 minuta. Hleb ubaciti u hladnu rernu i tek tad ukljuciti rernu na 170-180 stepeni peći dok ne porumeni probosti čačkalicom.


Коментари

Популарни постови