Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira...

Bagel

Istorijat ovog neobičnog parčeta hleba potiče iz 17. veka, a prvi su ga pravili poljski Jevreji. U to vreme, u 17. veku, bejgl je bio luksuz. Kako je brašno pojeftinjavalo, tako se popularizovao i postao omiljena grickalica širom sveta. Brojne su legende o njegovom nastanku, od pekara koji odaje poštu poljskom kralju i nemačke reči Beugel za potkovicu (jer je kralj bio izuzetan konjanik), preko praktičnih razloga, gde rupa u sredini omogućava jednostavno nošenje više peciva na dugom štapu, do jidiš i nemačke reči bügel − bala, kako se referisalo na veknu hleba. U svakom slučaju, bejgl je pratio nastanjivanje Jevreja u veće gradove i tim putem osvojio i Njujork.
Bacamo se na ovo divno mekano pecivo koje se brzo sprema i vredi truda.Tako jednostavno a opet tako savrseno i ostavlja prostor za eksperimentisanje. Uživajte.

Potrebni sastojci:

  • 300 ml tople vode
  • 50 g margarina
  • 600 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Voda za kuvanje:

  • 2 kašike šećera
  • 1 litar vode
  • 1 kesica sode
  • susam za posipanje

Priprema:

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer i ostaviti da nadođe.Kada se kvasac aktivirao u posudi za mešanje uliti nadošli kvasac, brašno pomešano sa solju otopljeni margarin, i sve umesiti.Ostaviti na toplom da da se udvostruči.Podelimo testo na 8 delova i napravimo loptice. Svaku lopticu probušiti prstom i vrteti testo oko prsta dok se ne dobije malo veči krug u sredini.Šećer i sodu staviti u vodu i pustiti da lagano vri. U vodu dodati jedan bagel i ostaviti da se kuva 1 minut. Bagel izvadimo posle jednog minuta i ređamo ih na pleh i svaki bagel pospemo susamom.Bagel peći na 180 stepeni(meni je svaki bagel bio oko 127 g).


Коментари

Популарни постови