Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira lopta od testa. Testo uviti u providnu foli

Çilbir- poširana jaja na turski način

Zaboravite jaja Benedikt. U grad su stigla nova cilibir jaja koja su ludilo mozga, u svakom smislu.Kombinacija poširanih jaja sa dva preliva jedan je ljuti preliv sa maslacem a drugi sa maslinovim uljem i raznim biljčicama i to sve na podlozi od jogurta.Mislim da bolje ne možee. Tako jednostavno a tako bombastičnog ukusa.Ko kaže da su jaja dosadna? Ovo je jedno od onih jela koje pravite kada hoćete da obradujete sebe pre svega a onda i ljude koje volite.
E sad prvi put poširam jaja i mogu da kažem da sam zadovoljan. Naravno treba mi još vežbe ali uvežbaćemo za sledeći put. Šta još da dodam sem da sam ODUŠEVLJEN ovo mi je favorit što se tiče jaja i samog doručka. Umalo da zaboravim najbitniju činjenicu a to je da dok sve ovo spremate pustite neku orijentalnu muziku i zaplešete neki trbušni ples, to je tajni sastojak ovih jaja a ujedno i najbitniji.

Potrebni sastojci:

Za 2 osobe:
  • 4 jaja
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1  čen belog luka
  • malo limunovog soka 
  • 4 kriške hleba 

Za zeleni preliv:
  • 2 čena belo luka 
  • 40ml maslinovog ulja 
  • 2 kašike svežeg peršuna 
  • malo sušene nane 
  • prstohvat origana
  • so po ukusu

Za maslac preliv:
  • 60g maslaca 
  • 1 kašika tucane ljute paprike
  • na vrh kašičice mlevenog kumina 
  • 1 kafena kašičica slatke crvene paprike 
  • so 

Priprema:

U šerpu uliti vodu i staviti da se ugreje, voda ne sme da ključa. Dok se voda greje u manju činiju staviti veliki komad prozirne folije malo prmazati uljem i razbiti jedno jaje foliju skupiti i zavezati da se dobije mali paketić. Tako uraditi i sa ostala 4 jaja. Kada se voda ugrejala staviti jaja tj. paketiće da se poširaju.Ja sam ih kuvao oko 5 minuta belance mora da bude belo tj. da se žumance ne vidi.Imajte na umu da žumance mora biti tečno ne sme se dugo kuvati.Dok se jaja poširaju u manji tiganj otopiti maslac i dodati tucanu papriku, kumin, slatku papriku i so.Kada se maslac otopio isključiti ringlu i ostaviti na toplom. Za zeleni preliv pomešati maslinovo ulje, peršun, sitno iseckan beli luk,so nanu i origano. Utrećoj posudici sjediniti grcki jogurt,malo limunovog skoa, so i sitno iseckan beli luk.Hleb prepeći u rerni.Kada su jaja gotova pažljivo ih izvaditi iz vode i skloniti foliju, ovde morate biti baš nežni. 
I prelazimo na serviranje na tanjir prvo staviti preliv od jogurta pa zatim dva jaja sa jedne strane staviti masalc preliv a sa druge zeleni preliv. I na kraju poslužiti uz vruć prepečen hleb. Prijatno.






Коментари

Популарни постови