Jedan od mojih omiljenih kolača koji sam prvi put probao pre 4-5 godina na slavi kod drugarice i odusevio se i evo konačno i u mojoj izvedbi.Prvi put sam pekao kore za ovakvu vrstu kolača usao sam u fazon posle 2 kore ali dobro zadovoljan sam.Ukus je ludilo, tako kremast i sočan a kajmak se uopste ne oseti da da dobro ste pročitali kajmak.I ja sam isto tako reagovao dok nisam probao.Tako da hvala mojoj drugarici Neveni na recepisu.Ja sam dodao neke sitne izmene.Jednino ima malo više posla oko korica ali vredi svakog truda.
Potrebni sastojci:
Za korice:
- 400g brašna
- 100g šećera
- kesica praška za pecivo
- 1 jaje
- 3 kašike kajmaka( bitno je da nije puno slan, može i kisela pavlaka)
- 120g margarina
- malo korice limuna
- 2 kesice vanilinog šećera
Za kremu:
- 500 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 1 kašika gustina
- 100 g šećera
- 4 vanilin šećera
- 150g margarina
- 100g šećera u prahu
- 100g bele čokolade za dekoraciju
Priprema:
Za korice umesiti od svih sastojaka glatko testo,oblikovati kuglu i staviti u frižider na 30 min. Za to vreme skuvati kremu. Pomešati kristal šećer, brašno, i vanilin šećer sa jednim delom mleka a ostatak mleka staviti da provri.Kada je mleko provrelo neprestano mešajuči dodati smesu od šećera i brašna i kuvati dok se krema ne zgusne oko 3-4 minuta.Kremu ohladiti ja kremu uvek izlijem u neku veću tacnu i prekrijem prozirnom folijom tako mi se mnogo brže ohladi.Kada se krema ohladila posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodavati kašiku po kašiku kreme neprestano mutiti mikserom.U ovaj korak uložite dosta vremena da bi krema bila lepa i sjajna bez grudvica.Kremu ohladiti dok se kore peku.
Testo podeliti na 4 jednaka dela.Na papiru za pečenje icrtati pravougaonik tj željenu veličinu kora sve kore vam moraju biti jednake veličine.Svaki deo staviti na iscrtani papir i razviti na debljinu od oko 3mm.Meni je veličina bila srednjeg pleha.Razvijeno testo sa sve papirom za pečenje prebaciti na pleh pleh okrenite naopako i na tu stranu staviti koru i tako je peći.Koru pečemo na okrenutom plehu da bi je kasnije laske skliznula a da se ne polomi.Kore pecite na 180 stepeni.Kore treba peći 10 minuta nikako duže kora mora biti bela ne sme da požuti.Kada koru izvadite biće mekana ali hlađenjem ce očvrsnuti.Oprezno je skinuti sa pleha da ne pukne skinuti papir tek kad se kora ohladi.Ja predlađem da iscrtate 4 lista papira za pečenje mnogo ide brže.Kada su sve 4 kore ispečene i ohlađene možete ih filovati.Kremu podeltit na 4 dela.Ređamo kora, krema,svaku koru malo pritisnuti kako bi se što bolje spojila sa kremom na kraju ide fil i odozgo naribana čokolada.Kolač ostaviti preko noći da se lepo stegne i korice omekšaju.
Коментари
Постави коментар