Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira lopta od testa. Testo uviti u providnu foli

Lahmacun/Turska pizza

Danas opet idemo u Tursku i spremamo Lahmacun prevedeno na naški tursku picu. Mislim da se ni sa jednim jelom nisam ovoliko oduševio bukvalno bomba ukusa.Ovo jelo je spoj tankog i hrskavog testa sa mlevenim mesom, začinima i povrćem.Sprema se relativno brzo sastojci se iseckaju u blenederu i to je cela filozofija ali to je naša mala tajna nek degustatori misle kako ste vi to sve radili satima, nikome nemojte da pričate (hahaha)pssttt. Bacimo se na pripremu da ja više ne davim ludiloooo.

Potrebni sastojci:

Za testo: 
500g brašna
1 kašika soli
250 ml mlakog mleka
50 ml maslinovog ulja
1 kesica suvog kvasca 
1 kašika šećera

Za fil:
1 veći crni luk
2 paprike 
2 paradajza
3-4 čena belog luka 
vezica svežeg peršuna 
500g mlevenog mesa 
so i biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike 
1 kašičica kumina u prahu
1 kašika paradajz pirea ili 2-3 kašike kečapa
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Od sastojaka zamesiti glatko testo i ostaviti da odmori 30 minuta.Sastojke za fil ubaciti u blender i sitno iseckati u posudu pomešati meso, povrće i začine i fil je spreman. Kada je testo odstajalo podeliti ga na loptice i razvući svaku lopticu tanko razvući.Preko testa staviti tanak sloj fila i ubaciti u rernu na 200 stepeni dok ne porumeni oko 6-7 minuta. Gotove pice redjati jednu na drugu i premazati stranice maslinovim uljem. Prijatno.



             

Коментари

Популарни постови