Пређи на главни садржај

Истакнути

GALETTE SA JAGODAMA I NANOM

Za danas jedan brzinski recept sa jagodama, od svega par sastojaka a kombinacija je milion. Ja sam se danas odlučio za jagode  uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu mislim da sve govori mmmm....njami.... Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding  od vanile i preko jagodee......Opet sam gladan (hahahah).Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile. Prijatno. Potrebni sastojci: 300g brašna  150g putera/margarina par kašika hladne vode  prstohvat soli 5 kašika šećera  vanila  300g jagoda  par listića nane  +šećer za jagodice jaje za premazivanje  Priprema: U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira lopta od testa. Testo uviti u providnu foli

Leche Fritta (prženo/pohovano mleko)

Danas idemo malo do Španije i spremamo nešto slatko u pitanju je pohovano mleko. Kako mleko može da se pohuje šta pričaš ti. Bio sam u fazonu ma daj nemoguće sve dok nisam napravio i uverio se da je moguće. Španci ovo obožavaju i rado spremaju. Štapići pohovanog mleka koji su spolja blago hrskavi i uvaljani u šećer i cimet a unutra tako kremasti da nećete moći da prestanete da ih grickate.Ima malo posla oko mešanja ali ostalo je relativno brzo. Verujte da će svi poludeti za vom poslasticom. A sad pravac kuhinjaaaa i spremanje dan je savršen za dobar slatkiš.Prijatno.

Potrebni sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 100g + 5-6 kašika šećera
  • 1 štapić+ pola kašičice cimeta
  • 50g gustina
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • malo naribane korice limuna 
  • malo naribane korice narandže
  • 1 jaje 
  • malo brašna 
  • ulje za prženje

Priprema:

U šerpu stavite 450 ml mleka, koricu limuna, koricu narandze, vanilin šećer i štapić cimeta. Stavite na vatru da skoro proključa. Sklonite sa vatre i ostavite oko 10 minuta da se prohladi. Procedite mleko. Dodajte mu 100g šećera i vratite ga na vatru.
U ostatak mleka razmutiti gustin. U ključalo mleko sipajte gustin, smanjite vatru i na lagano-srednjoj vatri kuvajte masu oko 25-30 minuta, mešajući.Masa treba da se zgusne.
Manji pleh ili plastična posuda dimenzije 20x20 obložite prozirnom folijom. Sipajte masu i poravnajte. Ne pokrivati posudu. Kada se ohladi prebaciti u zamrzivač da se dobro ohladi ali da se ne zaledi. Umutiti jaje. U drugoj posudi pomešati šećer i cimet.Zagrejati oko 500ml ulja. Isecite masu na manje komade, uvaljati ih u brašno pa u jaje i pržiti dok ne porumene. Ocedite kratko na papirnom ubrusu, pa uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. Odmah služiti.




Коментари

Популарни постови